Newmont en NOB lanceren ‘Speciale Kredietfaciliteit’ mijnbouwerkers Paramacca

‘Dit is het begin, we gaan internationaal’

PARAMARIBO – “Dit is het begin. Wij gaan internationaal”, verkondigt Jonathan Losa van J.J. Losa Stenenbedrijf maandag na de ondertekening van een leningsovereenkomst met de Nationale Ontwikkelingsbank van Suriname N.V. (NOB) in het Assuria High-Rise Event Center. Zijn droom wordt werkelijkheid. Losa omarmt de symbolische cheque met een stralende lach.

Dat hij ruim 1 miljoen SRD beschikbaar krijgt om zijn stenenbedrijf in het Tapanahoniegebied ‘solide en toekomstbestendig’ te maken, dankt hij aan de ‘Speciale Kredietfaciliteit voor Kleinschalige Mijnbouwerkers van Paamaka’, door tussen komst van Newmont Suriname , beschikbaar gesteld door de NOB. .

Zijn bedrijf verkoopt zand, grind en stenen in het Paamaka-gebied (Paramacca). “Wij maken zeven soorten stenen en ons bedrijf gaat verder groeien”, vult een bedrijfseider verheugd aan. Het geleende geld zal worden gebruikt voor de aanschaf van productiemachines, zwaar materieel en transportmiddelen.

‘Flink produceren’

“Dit is pas de eerste fase”, vervolgt de bedrijfsleider. “We gaan nu flink produceren en leveren voor geheel Zuidoost-Suriname. In de tweede fase gaan we landelijk door te leveren voor grote bouwmaterialenbedrijven. De derde fase is export.” Losa knikt instemmend. “We zijn blij met deze financiële ondersteuning en we gaan ervoor.”

Zoals veel voorkomend bij kleine ondernemingen, kon ook Losa aanvankelijk geen lening krijgen omdat hij niet over voldoende onderpand beschikte.. Maar dat is verholpen door tussenkomst van het Garantiefonds, dat onder beheer is van de NOB. Zoals de naam het zegt, het staat ‘garant’ voor ondernemers die haalbare bedrijfsplannen hebben maar onvoldoende dekking voor verkrijgen van een bedrijfskrediet.

De ondertekening van de leningsovereenkomst met Losa volgde meteen na een heuglijk feit tussen Newmont Suriname en de NOB. Namelijk de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst. Zij geven ons nog geen geld wij verstrekken met onze middelen en zij komen in met begeleiding eigen inbreng  en rentebertaling. Maar ik denk niet dat we de inhoud van de samenwerking moeten aanhalen. In de toekomst willen we hun geld beheren

Na een uitgebreid screeningsproces is de NOB geschikt bevonden als beheerder. “Het was een zware due diligence (zorgvuldig boekenonderzoek, red.) en leerzaam proces”, zegt NOB-directeur Sandy Cameron. Als ontwikkelingsbank gaan wij  ook in Paramacca doen waar we voor staan. Dat is o.a. het stimuleren van klein en middelgroot ondernemerschap  met het oog op duurzame ontwikkeling.

Alternatieve inkomstenbronnen

De NOB is getrokken naar het Paramaccaans gebied en heeft samen met de consultant ‘Solidaridad’ sessies gehouden met de lokale gemeenschap. Er is ‘veel potentie’ geconstateerd in de agrarische sector (landbouw en veeteelt), de productie en export. “We gaan dit samen met Newmont tot een succes maken. Laat het een voorbeeld zijn voor wat we nog meer kunnen doen voor andere gebieden”, aldus Cameron.

Shirley Sowma-Sumter, directeur externe relaties van Newmont Suriname, benadrukte dat heel veel inzet aan voorafgegaan is voor het mogelijk maken van “deze dag”. Ze spreekt van een mijlpaal in de ‘toewijding’ van Newmont om de kleinschalige goudmijnbouwers in de gebieden waar het bedrijf werkzaam is, op te trekken naar de formele sector. Dit onder meer door de doelgroep milieuvriendelijke technieken en efficiënte productiemethoden bij te brengen en alternatieven middelen van bestaan aan te reiken.

Sowma-Sumter wees erop dat de ‘kleinschalige goudmijnbouwsector’ (ASM) in verdiencapaciteit de multinational evenaart en dat de staatsinkomsten aanzienlijk kunnen worden vergroot door de ASM uit de informele sfeer te halen.

Preciosa Simons, directeur Mijnbouw van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen noemt de ‘Speciale Kredietfaciliteit’ “een goede stap in de richting van duurzame gemeenschapsontwikkeling in traditionele mijnbouwgebieden”.

Het partnerschap tussen Newmont en de NOB brengt betrokken partijen op micro- en macroniveau dichter bij het realiseren van duurzame bedrijfsactiviteiten voor de Paamaka-gemeenschap in het bijzonder en de ASM in het algemeen. Er zijn inmiddels veertig bedrijfskredietaanvragen geregistreerd.   Wie door de bancaire selectie komt, kan tot maximaal 30.000 US-dollar (tegenwaarde in SRD) lenen voor het opzetten of uitbreiden van een bedrijf in het Paramaccaans gebied.

Ondertekening van de eerste leningsovereenkomst uit de ‘Speciale Kredietfaciliteit voor Kleinschalige Mijnbouwerkers van Paamaka’ tussen Jonathan Losa van J.J. Losa Stenenbedrijf in Paamaka en NOB-directeur Sandy Cameron in de Assuria High-Rise Event Center.
Vlnr: directeur externe relaties van Newmont Suriname, Shirley Sowma-Sumter (l), ondernemer Jonathan Losa van J.J. Losa Stenenbedrijf in Tapanahonie (m) en NOB-directeur Sandy Cameron (r) poseren met de symbolische cheque van SRD 998.000. Losa komt via de ‘Speciale Kredietfaciliteit voor Kleinschalige Mijnbouwerkers van Paamaka’ mogelijk gemaakt door Newmont in aanmerking voor een bedrijfskrediet bij de NOB.

Contact

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.